Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων
Ενεργειακή επιθεώρηση είναι η διαδικασία εκτίμησης των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας, των παραγόντων που τις επηρεάζουν καθώς και των μεθόδων βελτίωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Η όλη διαδικασία έχει φτιαχτεί έτσι ώστε η ενεργειακή επιθεώρηση να είναι μια ουσιαστική επιθεώρηση αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας και να μην είναι μια τυπική και γραφειοκρατική διαδικασία.
Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)
Μετά το πέρας της επιθεώρησης εκδίδεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου που πιστοποιεί την ενεργειακή κλάση του κτιρίου. Το κτίριο (ή μεμονωμένο διαμέρισμα) κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία, από Α+ έως Η. Η κατάταξη γίνεται με βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου ανά τελική χρήση (θέρμανση, ψύξη, αερισμός, φωτισμός, ζεστό νερό χρήσης). Ο ενεργειακός επιθεωρητής στο πιστοποιητικό συστήνει τρόπους ώστε το κτίριο να ανέβει κατηγορία, κάτι που στην πράξη σημαίνει, να έχει μικρότερο κόστος λειτουργίας (π.χ. αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων με διπλά θερμομονωτικά ή και θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, τοποθέτηση ηλιακών, κ.λπ.) χωρίς να δεσμεύει τον ιδιοκτήτη να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές.
Πότε απαιτείται το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
- για νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια μετά το τέλος των εργασιών
- για την αγορά – πώληση ακινήτων ανεξαρτήτως επιφανείας ή παλαιότητας
- για νέα μίσθωση ενιαίου κτιρίου ή τμήματος κτιρίου κατοικίας (διαμερίσματος) ή επαγγελματικής στέγης οποιασδήποτε επιφανείας
- Για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»
Διάρκεια ισχύος τουπιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης
Το Π.Ε.Α. έχει διάρκεια ισχύος 10 ετών. Σε περίπτωση όμως που στο κτίριο γίνει ριζική ανακαίνιση ή προσθήκη ή επέκταση που επηρεάζει την ενεργειακή απόδοσή του, η ισχύς του Π.Ε.Α. λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης ή προσθήκης ή επέκτασης πριν να παρέλθει το διάστημα των 10 ετών.
Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης
Στόχος της ενεργειακής μελέτης είναι η ελαχιστοποίηση κατά το δυνατόν της κατανάλωσης ενέργειας για την σωστή λειτουργία του κτηρίου, μέσω:
- Του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτηριακού κελύφους, αξιοποιώντας τη θέση του κτηρίου ως προς τον περιβάλλοντα χώρο, την ηλιακή διαθέσιμη ακτινοβολία ανά προσανατολισμό όψης, κ.ά.
- Της θερμομονωτικής επάρκειας του κτηρίου με την κατάλληλη εφαρμογή θερμομόνωσης στα αδιαφανή δομικά στοιχεία αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τη δημιουργία θερμογεφυρών, καθώς και την επιλογή κατάλληλων κουφωμάτων, δηλαδή συνδυασμό υαλοπίνακα αλλά και πλαισίου.
- Της επιλογής κατάλληλων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων υψηλής απόδοσης, για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό και ζεστό νερό χρήσης με την κατά το δυνατόν ελάχιστη κατανάλωση (ανηγμένης) πρωτογενούς ενέργειας.
- Της χρήσης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) όπως, ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (εδάφους, υπόγειων και επιφανειακών νερών) κ.ά.
- Της εφαρμογής διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, για τον περιορισμό της άσκοπης χρήσης τους.
Μετά το πέρας της μελέτης καθορίζουμε το δείκτη (kWh/m²•έτος) της ενεργειακής κατηγορίας στην οποία πρέπει να βρίσκεται το κτίριο μέσα σε συγκεκριμένα όρια τα οποία εξαρτώνται από την κλιματική ζώνη και από τη χρήση αυτού.